TENTANG BISIKAN PENA

Bisikan Pena merupakan acara baru PBMUKS yang bertujuan untuk menggalak penggunaan Bahasa Melayu dalam menyampaikan sesuatu mesej atau cerita dengan cara yang kreatif melalui puisi dan cerpen Melayu. Melalui acara ini, kami berharap bahawa para penulis dapat membiasakan diri mereka dengan jenis-jenis puisi dan cerpen Melayu yang berbeza untuk meningkatkan mutu penulisan supaya mereka dapat menghasilkan karya-karya yang dapat dinikmati ramai. Selain itu, inisiatif ini juga bertujuan untuk menggalak para pelajar dari peringkat sekolah menengah untuk mempamerkan kreativiti dan bakat menulis mereka melalui penulisan cerpen.

SAMBUTAN ACARA LALU

Bisikan Pena merupakan acara baru yang belum dapat dilaksanakan buat masa kini. Pesta Pantun, acara yang telah berlangsung pada tahun lepas, mendapat sambutan daripada 13 kumpulan yang terbahagi kepada peringkat menengah dan juga peringkat pasca menengah. 6 kumpulan berjaya menuju ke peringkat terakhir yang diadakan di Wisma Geylang Serai dan acara kemuncak tersebut dihadiri oleh Puan Rahayu Mahzam, ahli parlimen bagi Jurong GRC.

Bisikan Pena berjaya dilaksanakan buat pertama kali dengan tema ‘Melayari Bahtera Kehidupan’! Setiap kali munculnya era baharu, tidak dapat dinafikan bahawa ia disertai dengan banyak cabaran dalam kalangan masyarakat Melayu. Dengan itu, Bisikan Pena telah menyediakan wadah bagi pelajar-pelajar sekolah menengah dan pos-menengah untuk menentang cabaran dihadapi masyarakat Melayu melalui karya cerpen dan puisi, dengan kerjasama dan panduan organisasi-organisasi seperti Kelana Pantun Temasek dan Pantunism.

PAST PARTNERS / SUPPORTERS

 • null

  People's Association (PA) MESRA

 • null

  Malay Language Learning and Promotion Committee (MLLPC)

 • null

  Wisma Geylang Serai

 • null

  Angkatan Sasterawan '50 (ASAS'50)

https://pbmuks.org/wp-content/themes/hazel/
https://pbmuks.org//
#c1c1c1
style2
paged
Loading posts...
#
on
none
#
Sort Gallery
on
yes
yes
off